Adem & stem
Normaal gesproken wanneer je niet praat en rustig zit, is de mond dicht en adem je door de neus. Door verschillende oorzaken kan het een gewoonte worden om door de mond in plaats van door de neus te ademen.
Oorzaken van mondademen
Oorzaken van mondademen zijn onder andere:
- De neusweg is bijna afgesloten door een te grote neusamandel. Bij jonge kinderen tussen de 3 en 5 jaar groeit de neusamandel sneller dan de neus-keel-holte, waardoor de luchtweg door de neus kleiner wordt, zodat ademen door de neus bij kleuters vaak moeilijk gaat.
- Chronische keel-neusholteontstekingen; deze bemoeilijken de neusdoorgankelijkheid.
- Gebits- of kaakafwijkingen, waardoor geen lipsluiting mogelijk is.
- Duim- of vingerzuigen.
- Afwijkend slikken.
Gevolgen van mondademen
De gevolgen hiervan kunnen zijn:
- Verminderde reuk; de geur komt door mondademen niet langs de reukpapillen.
- De inademingslucht wordt niet voorverwarmd, niet bevochtigd en niet gefilterd; bacteriën kunnen rechtstreeks in de keel en luchtwegen komen. Hierdoor heeft iemand die door zijn mond ademt vaker last van verkoudheid, keelontsteking, ontstoken amandelen, bronchitis of longontsteking.
- Slijmophoping; door de verminderde trilhaarweking in de neus kan het slijm onvoldoende worden afgevoerd. Dit zorgt tevens voor een ideale voedingsbron voor bacteriën, waardoor de neus behalve verstopt ook ontstoken kan raken.
- Stemproblemen; Doordat de lucht voortdurend lans het mondslijmvlies gaat, verdamt er speeksel en droogt de mond uit. Hierdoor kan ‘kriebel in de keel’ ontstaan.
- Lichte slechthorendheid; elke keer als je slikt, gaat de buis van Eustachius open en wordt er vanuit de keel ‘frisse lucht’ in het middenoor aangevoerd, waardoor de luchtdruk aan beide zijden van het trommelvlies gelijk blijft. Als er minder vaak wordt geslikt, ontstaat er een onderdruk in het middenoor en door de overdruk van buiten wordt het trommelvlies naar binnen gedrukt. De gehoorbeentjesketen geleidt de trillingen dan niet goed meer en er ontstaat een (geleidings)verlies van 10 tot 20 dB. Bovendien is de kans op middenoorontsteking groter, omdat de lucht in het middenoor onvoldoende wordt ververst.
- Slappe lip- en tongspieren; Doordat de mond de hele tijd open staat, verslappen de mondspieren. De onderlip wordt dik en de tong ligt slap op de mondbodem.
- Uitspraakproblemen; de spraak kan door de verslapte lip- en tongspieren onduidelijk en log klinken of tussentands. Er kunnen uitspraakfouten ontstaan als gevolg van een verminderd gehoor. Verder kan open nasale spraak voorkomen of gesloten nasale spraak.